Cierpliwy las

Kiedy w 2018 roku ustanowiliśmy „Czas na las”, czyli jedną z wielu naszych CSR-owych akcji, mieliśmy w planach coroczną jej edycję. „Czas na las” był tak naprawdę podziękowaniem dla Klientów, którzy postanowili przejść na e-faktury. Każda proekologiczna firma otrzymała wówczas od nas dedykowane drzewko.

Pierwsza edycja zgromadziła wielu chętnych leśników-amatorów. Nie tylko sadzenie lasu nam się spodobało, każdy czekał na wspólną zabawę wieńczącą dzieło, pyszną grochówkę, kiełbaski z ogniska i placek z kruszonką. Druga, w 2019 roku, miała nie mniejszy rozmach.

A potem pandemia i wojna w Ukrainie pokrzyżowały nam leśne plany… Las jednak jest cierpliwy, poczekał na nas.

W tym roku ruszyliśmy w teren Leśnictwa Koczury głodni tworzenia czegoś, co zostanie po nas wiele dziesięcioleci, a może nawet setki lat. Drużyna małych i dużych leśników, czyli pracowników Winkhaus Polska i ich rodzin wraz z prezesem Januszem Rodzkim, zasadziła w sobotę… uwaga! 2000 sadzonek dębu! Brawo my! I pewnie posadzilibyśmy jeszcze kilka setek, gdyby nie przepłoszył nas rzęsisty deszcz.

Akcje „Czas na las” organizujemy z Nadleśnictwem Włoszakowice, do którego przynależą Koczury. Nasza leśna brać każdego roku dzielnie pracuje pod opieką pana Marka Wąsowicza i jego współpracowników. To fantastyczni pasjonaci swojej profesji. Leśnicy z leśnymi sercami, wielkimi jak rosłe sosny i wielowiekowe dęby! W ich imieniu zapraszamy do Leśniczówki Koczury, gdzie znajduje się zagroda leśnych zwierząt z jeleniem Zenkiem na czele, między nogami biegają pięknie umaszczone koty, a biesiadnikom z nadzieją na smakołyki przyglądają się oswojone nutrie.

W imieniu Winkhaus Polska dziękujemy wszystkim uczestnikom, fantastycznym leśnikom – tym zawodowym za pomoc w organizacji akcji oraz amatorom, których już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję za rok!