WH Okna - co nowego w wersji 6?

WH Okna to system do produkcji i sprzedaży stolarki okiennej, który stosowany jest aktualnie przez kilkuset producentów okien w Polsce i Europie. Jego początki sięgają roku 1998, kiedy to w polskim oddziale Winkhaus zapadła decyzja o stworzeniu w pełni autorskiego, dopasowanego do lokalnych warunków i wymagań programu do projektowania okien i obsługi ich produkcji. Kolejne lata to nieustanny rozwój i rozbudowa systemu. Jakie zmiany i ulepszenia przynosi najnowsza, 6 wersja WH Okna?

Co potrafi program WH Okna?

Zanim jednak przejdziemy do najnowszych usprawnień, warto przypomnieć podstawowe zadania programu WH Okna. Jest to bezpłatne narzędzie stworzone w celu usprawnienia sprzedaży i produkcji okien bazujących na okuciach Winkhaus. Użytkownicy znajdą tu między innymi możliwość przygotowania oferty dla klienta na podstawie wyceny konstrukcji zamawianych okien (również z uwzględnieniem dodatkowych elementów, takich jak parapety czy rolety), rozbudowaną bazę konstrukcji i technologii okiennych (również nietypowych), wygodne przekształcanie ofert w zlecenia produkcyjne, optymalizację cięcia profili i prowadzenie magazynu odpadów użytecznych, tworzenie zamówień towarów do poszczególnych dostawców, sterowanie centrami obróbczymi i piłami, a także sprawną integrację z innymi systemami księgowymi i magazynowymi.

WH Okna oferuje również wiele rozwiązań ułatwiających produkcję i sprzedaż na rynki zagraniczne. Są to między innymi specyficzne konstrukcje, uregulowania prawne, sposoby kalkulacji czy nawet ceny obowiązujące w danym obszarze handlowym.

Nowy Moduł WH Info Center, czyli Centrum Informacji

Kolejne wersje i aktualizacje oprogramowania są najczęściej wynikiem zmieniających się warunków, technologii, wymogów prawnych, a także oczekiwań producentów i dystrybutorów stolarki okiennej. Nie inaczej jest w przypadku wersji 6 WH Okna.

Jedną z większych nowości jest moduł WH Info Center. Dostępny z poziomu ekranu głównego WH Okna v6, umożliwia odnalezienie niezbędnych informacji na temat ofert i zleceń produkcyjnych, kosztów materiałowych, wartości sprzedaży i wielu innych. Intuicyjne filtrowanie, możliwość sumowania i wykonywania innych działań arytmetycznych, a także wydruk oraz eksport każdego zestawienia - to tylko kilka z podstawowych opcji pracy w Info Center. Narzędzie to jest w stanie zastąpić wiele innych raportów, dzięki czemu dostęp do informacji jest po prostu szybki i wygodny.

Zarządzanie dostępem do danych osobowych klientów

Wersja 6 programu WH Okna pozwala skutecznie zadbać o ochronę danych osobowych klientów. Pojawiła się tu możliwość nadawania dostępu poszczególnym pracownikom (tzw. opiekunom klienta) do dokumentów i danych tylko tych klientów, do których są oni upoważnieni. Zarządzanie dostępem do danych osobowych klientów stało się nie tylko wygodne, ale także efektywne. Warto również wspomnieć, że uprawnienia te można nadawać na określony czas, co przydaje się szczególnie w przypadku urlopów.

Usprawniona współpraca z dealerami

Bezpieczna i wygodna komunikacja elektroniczna dealera z producentem, przesyłanie zamówień na stolarkę, a także, w zależności od wybranego modelu współpracy, możliwość szybkiej aktualizacja bazy danych - to już standard, do którego przyzwyczaił swoich użytkowników program WH Okna. Wersja 6 przynosi kolejne udogodnienia, takie jak przesyłanie informacji zwrotnej do dealera (np. o zmianie terminu realizacji zlecenia), udostępniona została także opcja określania terminu ważności danej oferty klienta. Po jego przekroczeniu, zlecenie nie będzie mogło być dalej przetwarzane i zostanie przesłane do ponownej wyceny. Dzięki temu zarówno klient, jak i producent mają pewność zawsze aktualnych cen.

Na osobną uwagę zasługują zmiany w WH Okna Cloud, który, jak sama nazwa wskazuje, działa w “chmurze”, a więc można go obsłużyć z dowolnego urządzenia z dostępem do Internetu. W najnowszej wersji znajdziemy dwustopniowy model obsługi dealerów polegający na tym, że organizacja handlowa współpracująca z producentem okien, może zarządzać swoją siecią punktów handlowych (tak zwani sub-dealerzy), a zamówienia okien wykonywać z jednego, centralnego biura, mając tym samym pod kontrolą swoich partnerów czy oddziały.

Kolejną nowością jest możliwość wykonywania wyceny za pośrednictwem przeglądarki www (dzięki dodatkowi WH Okna API).

WH Okna v6 - jeszcze lepszy dobór okuć

Podstawą poprawnej wyceny i produkcji okna jest odpowiedni dobór okuć i jego konstrukcji. WH Okna musi umożliwiać swoim użytkownikom poprawne tworzenie nawet najbardziej skomplikowanych i nietypowych konstrukcji okiennych. Wersja 6 przynosi kilka ważnych usprawnień w tym względzie, między innymi: dobór okuć z uwzględnieniem wagi skrzydła, automatyczne obniżanie klamek w zależności od typu okuciowego, „równoległe” obniżanie klamki w typach z ruchomym słupkiem, gdzie występują dwie klamki, uwzględnianie parametrów konstrukcji przy wyborze klamki, obsługa „inwersji” kolorów dla konstrukcji otwieranych na zewnątrz czy nowe symbole okuć dla konstrukcji otwieranych na zewnątrz.

WH Okna v6 - precyzyjny rozwój

Znajomość branży, wsłuchiwanie się w potrzeby klientów i nieustanne poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań są podstawą sukcesu programu WH Okna. To kompleksowe narzędzie usprawnia pracę setek firm produkujących okna w Polsce. Wiele udanych wdrożeń WH Okna jest potwierdzeniem ogromnych możliwości programu i jego niezwykłej elastyczności.

A powodów do wdrożenia WH Okna v6 jest całe mnóstwo. Firma Matplast zdecydowała się na to głównie ze względu na rozliczanie produkcji. Jak mówi Jacek Chęciński – manager ds. controllingu: “Nowe rozwiązania pozwalają z jednej strony łatwiej i precyzyjniej przygotować bazę technologiczną, a z drugiej - ułatwiają zaprojektowanie okna zgodnie z wymogami klienta.” Z kolei w przedsiębiorstwie Pagen o przejściu na nową wersję programu zadecydowały prace nad modułem do wyceny stolarki online poprzez przeglądarkę www. Dla zarządu Plastbudu istotne były funkcje pozwalające lepiej zarządzać danymi osobowymi klientów i je chronić, a w OknoPlusie najbardziej cenią możliwość prostej wymiany danych z systemem ERP oraz udoskonalenia w komunikacji producent-dealer.

Po więcej informacji na temat najnowszej wersji WH Okna zapraszamy na stronę: https://polska.winkhaus.com/pl/serwis/WH-OKNA oraz na profil Facebookowy projektu: https://www.facebook.com/WHOKNA