Elektroniczna klamka do drzwi wewnętrznych

Elektroniczne systemy dostępowe pod względem elastyczności dalece wyprzedzają rozwiązania mechaniczne. A do tego o wiele lepiej dopasowują się do specyficznych wymagań obiektów. System Winkhaus blueSmart posiada szeroki asortyment komponentów służących do różnych zastosowań. Najnowsza propozycja to inteligentna klamka elektroniczna ETB-IM, która będzie dostępna na początku przyszłego roku.

blueSmart to system dostępowy oparty na elektronicznych wkładkach i kluczach, który realizuje kompleksowe zadania i zarządza dostępami w budynkach. Użytkownicy posługują się kluczami lub kartami, które bezkontaktowo komunikują się z komponentami zamontowanymi w drzwiach. Należą do nich na przykład czytniki dostępowe, klamki drzwiowe, ukryte w skrzydle drzwiowym wkładki oraz zamki szafkowe. Technologia blueSmart pozwala użytkować systemy klucza w trybie offline i jednocześnie korzystać z zalet sieci wirtualnej. W przypadku zmiany dostępów taki system okazuje się znacznie bardziej elastyczny niż rozwiązania offline, a w instalacji - o wiele bardziej wygodny i korzystny cenowo niż rozwiązania kablowe.

Elektroniczna organizacja dostępu blueSmart bardzo dobrze sprawdza się w przedsiębiorstwach posiadających kilka lokalizacji. W jednym systemie można zabezpieczyć wszystkie obszary, jak budynek administracji, pomieszczenia socjalne, hale magazynowe oraz produkcyjne i wygodnie zarządzać nimi z jednego miejsca. Szeroki asortyment produktów blueSmart daje wiele możliwości realizacji projektów dostosowanych do potrzeb obiektu. Obok komponentów sprzętowych ważnym elementem systemu jest inteligentne oprogramowanie. Wsparcie dla użytkowników systemu stanowi ponadto aplikacja na urządzenia iOS. Poprzez zdalne nadawanie uprawnień i programowanie umożliwia ona sterowanie lokalizacjami bez połączenia z siecią.

Eleganckie klamki do drzwi wewnętrznych
Nowa klamka elektroniczna jest dostępna w ofercie Winkhaus od początku 2020 roku. Można ją w prosty sposób instalować nawet w już działających systemach dostępowych. Montaż wykonuje się na budowie, w razie potrzeby można dopasować klamkę do innego niż fabryczny kierunku otwierania lub innej grubości drzwi. Produkt pasuje do wszystkich popularnych drzwi wewnętrznych z drewna, stali lub PVC, różnych grubości drzwi i różnych zamków. Dostępny jest także wariant do drzwi ewakuacyjnych zgodnych z normą EN 179.
Modele i materiał, z którego wykonano klamkę, dostosowane są do obiektów różnego typu: wysokiej jakości uchwyty ze stali nierdzewnej i dyskretne obudowy z tworzywa w kolorze czarnym lub białym pozwalają na integrację z niemal każdym budynkiem.

Wiele możliwości kombinacji
Nowa klamka elektroniczna umożliwia kombinację z wkładkami mechanicznymi lub elektronicznymi, na przykład by realizować uprawnienia specjalne lub otwieranie w trybie awaryjnym. Działa w drzwiach wewnętrznych ze standardowym krótkim zamkiem, uruchamiając zapadkę zamka. Może również współpracować z samoryglującymi zamkami automatycznymi. Elektroniczne sprawdzanie uprawnień odbywa się po zewnętrznej stronie drzwi, a od wewnątrz zawsze wystarcza naciśnięcie klamki. Dzięki funkcji pojedynczego lub stałego otwarcia (ustawianej ręcznie lub automatycznie) można bardzo elastycznie zarządzać dostępami w obiekcie.